spacer
Szlak walk nad Wartą 1939 r. - szlak biegnie
doliną rzeki Warty i łączy miejscowości
związane z walkami 10 DP...     czytaj więcej
 
Advertisement
spacer
spacer

Zapraszamy

W serwisie
Szukaj

Kontakt

Napisz do nas

Pamiętajmy...

Wspomnienia
Schrony bojowe

Wapienniki

Grabia

 
Tracz nurogęś - Mergus merganser L. Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu

Rodzina Anatidae - kaczkowate. Jest większy od krzyżówki (66 cm). Charaktryzuje się wąskim dziobem. Ma wydłużone pióra na głowie, które u samic tworzą czub skierowany do tyłu. Samiec w okresie godowym ma zieloną głowę z metalicznym połyskiem, czarny wierzch łopatek i grzbietu, szarą pozostałą część grzbietu i szary ogon, brązowoszare końce skrzydeł. Reszta ciała jest biała.

Ubarwienie samicy jest szare, z białoczarnym rysunkiem na skrzydłach, ciemniejszymi brązowoszarymi końcami skrzydeł i kasztanowobrązową głową. Podgardle, gardziel i spód ciała są białe. Samiec w upierzeniu letnim podobny do samicy. Tracz nurogęś zamieszkuje śródlądowe wody Europy Północnej, Azji Północnej, Środkowej i Wschodnie oraz północnej części Ameryki Północnej. Chętnie gnieździ się w dziuplach, a przy ich braku w norach, szczelinach skalnych lub innych zacisznych miejscach. Samica wysiaduje 7-12 kremowobiałych jaj przez 32 dni. Po 2 dniach wiedzie młode do wody. Żywi się głównie rybami.

Zobacz również:

 
 

Winnica

Strońsko

Widawka

Krajobrazy

spacer
pw_rightWitryna WiejskaMasz głos - Masz wybórforumpw_left
spacer